چاپ مقاله ISI و JCR ادبیات
بررسی مجلات ISI رشته ادبیات
در یک ماه گذشته بیش از 20 درخواست جهت چاپ مقالات مربوط به حوزه ی Arts & Humanities به دانشیار ارسال شده است. درخواست نویسندگان چاپ این مقالات در مجلات ISI دارای ضریب تاثیر بود. آنها می خواستند این مقالات در مجلاتی چاپ شود که در JCR نمایه می شوند.
درخواست چاپ مقالات علمی در چنین مجلاتی بدلیل بخش نامه های جدیدی است که صادر شده است. این بخش نامه ها پژوهشگران را ملزم می کند که مقالات خود را در مجلات دارای ضریب تاثیر چاپ نمایند. این بخش نامه ها کامل نیستند. در این بخش نامه ها به بعضی از رشته ها توجهی نشده است. رشته های هنر و بعضی از رشته های علوم انسانی، رشته هایی هستند که در پایگاه Arts & Humanities Citation Index نمایه می شوند. مجلاتی که در این پایگاه نمایه شدهاند، نمی توانند ضریب تاثیرداشته باشند. در تصویر زیر رشته هایی که در بخش Arts & Humanities Citation Index نمایه شدهاند، قابل مشاهده است.
استثنا
در بعضی از رشته های نمایه شده در بخش Arts & Humanities Citation Index مجلاتی هستند که در پایگاه های دیگری نیز نمایه می شوند. به عنوان مثال در تصویر زیر مجلات 1 تا 6 نمی توانند ضریب تاثیر داشته باشند، اما مجله شماره 7 ضریب تاثیر دارد زیرا علاوه بر پایگاه Arts & Humanities Citation Index در دو پایگاه Social Sciences Citation Index و Science Citation Index Expanded نیز نمایه می شود و به این صورت ضریب تاثیر در بخش JCR قابل محاسبه است.
پژوهشگران رشته ادبیات
این پست بصورت ویژه برای پژوهشگران رشته ادبیات نوشته شد. آنها پژوهشگرانی هستند که در چاپ مقالات علمی براساس انتظارات پژوهشی مشکل دارند. در رشته ادبیات، 131 مجله در موسسه ISI و در پایگاه Arts & Humanities Citation Index نمایه می شود اما فقط 5 مجله ضریب تاثیر دارند. نام این مجلات به صورت زیر است:
- ATLANTIS-JOURNAL OF THE SPANISH ASSOCIATION OF ANGLO-AMERICAN STUDIES
- BOUNDARY 2-AN INTERNATIONAL JOURNAL OF LITERATURE AND CULTURE
- EUROPEAN JOURNAL OF ENGLISH STUDIES
- MODERN CHINESE LITERATURE AND CULTURE
- POETICS
نتایج استخراج شده از JCR که مربوط به این 5 مجله است، به صورت زیر است:
- مجله شماره 1 در بخش JCR Social Sciences Edition در زیر گروه LINGUISTICS قرار می گیرد و ضریب تاثیر آن 0.030 است.
- مجله شماره 2 در بخش JCR Social Sciences Edition در زیر گروه CULTURAL STUDIES قرار می گیرد و ضریب تاثیر آن 0.231 است.
- مجله شماره 3 در بخش JCR Social Sciences Edition در زیر گروه CULTURAL STUDIES و LINGUISTICSقرار می گیرد و ضریب تاثیر آن 0.053 است.
- مجله شماره 4 در بخش JCR Social Sciences Edition در زیر گروه CULTURAL STUDIES قرار می گیرد و ضریب تاثیر دو ساله و پنج ساله آن به ترتیب؛ 0.000 و 0.093 است.
- مجله شماره 5 در بخش JCR Social Sciences Edition در زیر گروه SOCIOLOGY قرار می گیرد و ضریب تاثیر آن 1.293 است.
حاصل
در بخش JCR Social Sciences Edition رشته، حوزه تحقیق یا دسته بندی که متعلق به LITERATURE باشد وجود ندارد. پس می توان نتیجه گرفت که اگر مجله ای هم ضریب تاثیر دارد، علاوه بر پایگاه Arts & Humanities Citation Index در پایگاه های دیگری نیز نمایه می شود (مانند 5 مجله فوق) و این تنها دلیلی است که باعث شده این مجلات ضریب تاثیر داشته باشند.
پیشنهاد این است که برای کلیه رشته هایی که در پایگاه Arts & Humanities Citation Index نمایه می شوند، تصمیم جدیدی براساس بررسی های دقیق تر گرفته شود. پژوهشگران این رشته را نمی توان با پژوهشگران رشته فنی و مهندسی مقایسه کرد. حتی آمارهای جهانی نیز نشان می دهد که رشد علم در رشته علوم انسانی نسبت به رشته های علوم مهندسی بسیار کند است.
البته توجه داشته باشید که بعضی از رشته می توانند همزمان در دو پایگاه Arts & Humanities و Social Sciences نمایه شوند و می توان از پژوهشگران این رشته انتظار چاپ مقاله در مجلات ISI دارای ضریب تاثیر را داشت. مانند رشته زبان شناسی (LINGUISTICS).
نویسنده: مجید عقلمند (مدیر دانشیار)