ایمپکت فکتور خوب چند است؟
ضریب تاثیر خوب چند است؟
همیشه این سوال از من پرسیده می شود که شما به عنوان مدیر دانشیار در این خصوص چه نظری دارید؟
مقاله خود را به چه نوع مجله ای ارسال نماییم؟
این مجله باید دارای چه ویژگی هایی باشد؟
و ضریب تاثیر و یا ایمپکت فکتور را در ارسال مقالات چگونه در نظر بگیریم؟
می خواهم به همه سوالات پاسخ دهم. ابتدا باید بدانید ایمپکت فکتور چیست و چه مجلاتی ایمپکت فکتور می گیرند؟
پس از مطالعه پست های زیر در این زمینه متخصص می شوید و می توانید ایمپکت فکتور همه مجلات را بررسی نمایید و دراین خصوص دارای نظر تخصصی خواهید شد.
- ضریب تاثیر جعلی
- Impact Factor / ضریب تاثیر چیست؟ و چگونه محاسبه می شود؟
- ضریب تاثیر جعلی - بررسی مجله Indian Journal of Research
- آیا امکان دارد مجله ای در JCR ثبت شده باشد و IF نداشته باشد؟
- مجله جعلی Archives Des Sciences Journal
ضریب تاثیر و یا ایمپکت فکتور بسیار مهم است. اما باید توجه داشته باشید که ضریب تاثیر در هر حوزه علمی دارای مفهومی خاص خود است. به عنوان مثال نمی توان ضریب تاثیر بخش پزشکی را با مهندسی مقایسه کرد زیرا بالاترین ضریب تاثیر در غده شناسی حدودا 150 است در حالی که بالاترین ضریب تاثیر در مهندسی عمران حدود 5 است. همچنین برخی از رشته های هیچ وقت ایمپکت فکتور نمی گیرند. این رشته ها در حوزه هنر و علوم انسانی فعالیت دارند. به عنوان مثال مجلات رشته تاریخ و ادبیات هیچ گاه ضریب تاثیر نخواهند گرفت. زیرا اصلا در پایگاهی که مربوط به سنجش استنادی است نمایه نمی شوند. همچنین این رشته ها مقالاتی منتشر نمی کنند که لازم باشد برپایه استناد شناخته شوند.
در رشته شیمی و یا کامپیوتر تحقیقات بسیاری انجام می شود. مجلات این دو حوزه نیز به صورت ماهانه فعالیت دارند و در هر شماره لیست بالایی از مقالات را چاپ می کنند. مقالات جدید به مقالات قدیمی استناد می دهند و دنبال کننده آنها هستند به همین خاطر در این حوزه ضریب تاثیر مجلات بالاست. توجه داشته باشید که بالا بودن ضریب تاثیر یعنی بالا بودن استناد های دریافتی مقالات چاپ شده توسط یک مجله، یعنی یک مجله مقالات خوبی را چاپ می کند. مقالاتی که طی مدت کوتاهی از سوی مقالات دیگر مورد توجه قرار می گیرند. ضریب تاثیر 150 یعنی مجله مقالاتی را چاپ کرده است که در یک سال اساس و پایه ی بیش از 100 تحقیق جدید بوده است. یعنی در بیش از 100 مقاله جدید به آن استناد شده است.
مورد دیگری که مهم تر از ایمپکت فکتور یا ضریب تاثیر است، بررسی مجلات از نظر Quartile می باشد.
که تمامی مجلات یک حوزه علمی در 4 Quartile قرار می گیرند. در این زمینه پست های آموزشی بسیاری در دانشیار وجود دارد که از طریق صفحه اصلی و منو بالای سایت در دسترس است. اگر می خواهید رزومه خوبی برای دریافت بورس از دانشگاه های خارجی دریافت نمایید باید مقالات خود را در مجلات در Quartile یک چاپ نمایید. در بخش نامه های پژوهشی این مجلات به صورت Q1 Q2 Q3 Q4 معرفی می شوند. البته توجه داشته باشد که Quartile در دنیا توسط دو سازمان اسکوپوس و ISI ارایه می شود. در این خصوص در پست های اموزشی دیگر دانشیار اطلاعات تکمیلی وجود دارد.
در نتیجه:
برای اینکه بدانید ضریب تاثیر خوب چند است به وب سایت موسسه ISI مراجعه نمایید. سپس رشته خود را انتخاب کنید و لیست مجلات موجود را براساس ضریب تاثیر مرتب نمایید. به این صورت می توانید مجلات دارای بالاترین و کمترین ضریب تاثیر را مشاهده نمایید. این یک تکنیک خوب برای انتخاب مجله نیز می باشد. اگر می خواهید سریع پاسخ بگیرید و بدون دردسر از داوری بگذرید مقاله خود را به مجله ای که ضریب تاثیر کمتری دارد بفرستید. در این مجلات داوری نسبتا آسان و کوتاه است.
نویسنده: دکتر مجید عقلمند (مدیر دانشیار)